Günlük 15 Bin Ton Süt

yazar:

kategori:

Et ve süt ürünlerindeki fiyat artışı sebebiyle Türkiye’nin son yıllarda yurt dışına daha çok bağlandığı belirtildi. Edirne’de merkez köylerden biri olan Küküler köyünde geçtiğimiz sene faaliyete giren ve bin 500 hayvan kapasitesi ile Türkiye’nin önde gelen büyükbaş hayvan tesislerinden biri halini alan üretim çiftliği Avrupa’da da tek olma yolunda ilerliyor.

2014 yılında iki yatırımcının kurduğu çiftliğin ortaklarından Fatih Murat Necef 180 dönüm araziye kurdukları tesiste, büyükbaş hayvanların doğumhanesi dahil olmak üzere sağmal ağırına kadar her şeyin bulunduğunu söyledi. Dezenfekte ve temizlik kurallarına tam anlamıyla uyulan tesiste, hayvanların hastalanma ihtimaline karşı tüm riskler en alt seviyeye düşürülmüş durumda. Süt sağma işleminin bile özel bir sistemle gerçekleştirildiği tesiste sağım sırası gelen hayvan dönerli bir sistem üzerinden alınıyor. Sağımı son bulan hayvan ise işlem bittikten sonra tekrar yerine kendisi gidiyor.
Tesis 5 bin hayvan kapasitesini kaldırabilecek bir potansiyel sahip. Hayvanların bin altı yüzünü sağmal, kalanları ise küçük ve erkek hayvanlar oluşturmaktadır. Bu tesis 5 tane sağmal ağıra sahiptir. Şirketin kurucu ortağı Makine Mühendisi Fatih Murat Necef şu anda kapasitelerinin bin 500 hayvandan oluştuğunu 2017 sonunda sağmal kapasite olarak tam kapasiteye ulaşmak istediklerini de söyledi.

Bu çiftlikte hayvancılık teknolojisinin en son noktası kullanılmak istenmektedir. Bu sayede Türkiye’ye böyle bir projenin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca hayvanların yedikleri yem bile kayıt altına alınmaktadır. Tüketime göre alınan süt veriminin analizi de yapılmaktadır.

Simental cinsi olan büyük başların boynuna takılan cihazla geviş getirme sayısının sayılmasına yardımcı olmaktadır. Simental ırk seçmelerinin başlıca nedenini ise, bu cinslerin hem et hem de süt anlamında daha verimli olması bu hayvanların tercih edilmesinde en büyük neden olmaktadır. Yıllardır simental ırkı yerine holstein ırkına yatırım yapmanın doğru olmadığı da görülmüştür.

Çiftlikteki 600 hayvandan günlük 15 ton civarı süt sağılıyor, Hayvan başına günlük süt verimi 25-30 litre. Çiftliğin yapımında 25 milyon Türk Lirası harcandı ve hiçbir devlet desteği alınmadı yalnızca KDV teşvik imkanından faydalanıldı. Edirne bölgesinde kurulan ilk çiftlik özelliğini taşıyan bu tesis 40 kişiye iskan oluşturmakta. Ayrıca çiftlik elde ettiği gelirle 370 günde yeni bir buzağı alabilme kapasitesine sahip. Çiftlikteki hayvanların sürekli olarak kan numuneleri alınıyor. Hayvan sağlığının ve refahının en üst seviyelerde tutulduğu bu tesise Türkiye’den ve Amerika’dan çok sayıda ziyaretçi var.