Kiralık e-ticaret sitesi paketi seçimi

yazar:

kategori:

Eğer küçük veya orta çaplı yeni bir e-ticaret sitesi kurarak internet üzerinden online alışveriş gerçekleştirmeyi planlıyorsanız ilk düşünmeniz gereken hususlardan bir de e-ticaret sitesi için nasıl bir yazılım altyapısı kullanmanız gerektiğidir. Çünkü ürün veya hizmetlerinizin satışı için kullanacağınız e-ticaret sitesinin özellikleri sistemin başarılı olması açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle özellikle başlangıç aşamasında işletim ve yönetimi kolay, işinizi kolaylaştıracak ve düşük maliyetli bir sistem altyapısına sahip olmanız oldukça önemlidir.

Nasıl bir e-ticaret yazılımı veya altyapısı kullanmalıyım sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle planladığınız e-ticaret işine yönelik ihtiyaçlarınızı belirleyip aşağıda belirtilen soruları netleştirmeniz gerekir:

  1. İş fikriniz nedir? Klasik bir iş fikri mi yoksa fark yaratmayı amaçlayan bir iş fikrine mi sahipsiniz?
  2. İlk yılda sitede sergilemeyi planladığınız toplam ürün sayısı nedir?
  3. E-ticaret işi için ayırdığınız tahmini bütçe nedir?
  4. Yıllar itibariyle işinizi büyütme planınız nedir?
  5. Çalıştırmayı düşündüğünüz personel sayısı nedir?

İşinizin kapsamını ve kapasitesini kaba taslak olarak belirledikten sonra e-ticaret işinizde ihtiyaç duyacağınız yazılım altyapısı için karşınızda üç seçenek mevcuttur:

  1. Size özel e-ticaret sitesi: Bir yazılım firması ile anlaşarak veya yeterli sayıda yazılımcı istihdam ederek ihtiyaçlarınıza uygun yeni bir e-ticaret sitesi yaptırabilirsiniz . Özellikle büyük çaplı e-ticaret yatırımlarında tercih edilen bu seçenekte hem ilk sahip olma maliyeti hem de yönetim maliyetleri oldukça yüksektir.
  2. Hazır yazılım paketleri:  Birçok firma bir e-ticaret sitesinin taşıması gereken temel fonksiyonları barındıran hazır yazılım paketleri sunmaktadır. Bu paketler açık veya kapalı kaynak kodlu olabileceği gibi ücretli veya ücretsiz olarak da kullanıma sunulabilmektedir. Bu hazır paketleri kullanarak ihtiyaçlarınız uygun bir e-ticaret sitesi yaptırmanız mümkün. Yine bir yazılım firması ile çalışmanız veya yazılımcı çalıştırmanız gerekir. Bir önceki seçeneğe göre daha kısa sürecek bu yöntemin kendine göre avantajları mevcuttur.
  3. Kiralık e-ticaret yazılım altyapısı: Site tasarımı, yönetim arayüzü, sitenin sunucuda barındırılması, güvenliğin sağlanması, ödeme modüllerinin entegrasyonu gibi e-ticaret için gerekli olan tüm yazılım altyapısının hazır olarak kiralanmasıdır. Yapmanız gereken sadece satacağınız ürünlere ilişkin bilgilerin ve diğer içeriğin siteye girilmesidir. Tüm yazılım altyapısı hazır olduğu için çok kısa süre içerisinde sitenizi faaliyete geçirebilirsiniz. Özellikle kısıtlı imkanlar ile e-ticaret başlamak isteyenler için uygun bir seçenektir.

Kiralık e-ticaret yazılımı seçimi

Küçük veya orta çaplı bir e-ticaret sitesinde ilk aşamada sizi en çok zorlayan konulardan biri de kullanacağınız e-ticaret yazılım altyapısıdır. E-ticaret siteniz için sıfırdan yeni bir yazılım altyapısı kurmak oldukça maliyetlidir. Ayrıca kurulacak sistemin teknik açıdan yönetimi ve güvenlik önlemlerinin alınması hem zor hem de maliyetlidir. Bu nedenle başlangıç aşamasında kiralık e-ticaret altyapısı kullanmak en uygun yoldur.

Türkiye’de hazır altyapı sunan birçok firma mevcuttur. Her birinin diğerine göre avantajları mevcuttur. Hangi altyapının seçilmesi gerektiği hususunda iyi bir karşılaştırma yapmanız gerekir. Yanlış bir tercih yaparak ihtiyaçlarınızı birebir karşılamayan ve amacınıza hizmet etmeyen bir e-ticaret seçimi yapmak ve daha sonra vazgeçerek farklı bir firmaya geçmek hem zaman zaman, hem para hem de müşteri kaybettirir.

E-ticaret işiniz için kiralık altyapı satın almayı  düşünüyorsanız tercih yaparken birçok kriteri dikkate alarak karşılaştırma yapmanız gerekir. Karşılaştırma için dikkate alınması gereken temel kriterler aşağıdaki gibidir:

  1. Toplam sahip olma maliyeti: Kiralık e-ticaret altyapılarının ilk sahip olma maliyetleri oldukça düşüktür. Ancak özel tasarımlar geliştirilmesi, ihtiyaca uygun modüllerin entegrasyonu, trafik miktarı gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm hususları belirlemeniz ve buna göre bir maliyet çıkarmanız gerekir. Örneğin size sunulan hazır temalardan birini kullanmak yerine kendinize özel bir tema tasarımı talep etmeniz durumunda bunun maliyetini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca maliyeti belirlerken en az iki veya üç yıllık toplam sahip olma maliyetini dikkate alarak hesap yapmanız daha uygundur.
  2. Teknik altyapısı: Sitenizin hızlı çalışabilmesi için altyapı sunan firmanın iyi bir donanım altyapısına sahip olması, sistemi güncelleme ve geliştirme periyotları, sunucuların uptime (çalışır durumda olma) oranı, firmanın sahip olduğu sertifikalar vb. hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır. Örneğin altyapısı iyi olmayan firmaların sunucularında kesinti olması durumunda e-ticaret sitenizi ziyaret edenler sitenizin çalışmadığını görecek ve bundan dolayı hem müşteri kaybı yaşayacaksınız hem de sitenize olan güven duygusu zedelenmiş olacaktır.
  3. Ödeme altyapısı: Sistem üzerinde kredi kartı, Paypal, havele, taksitli ödeme gibi farklı ödeme yöntemleri kullanılabilmeli ve farklı bankaların sanal posları sisteme hazır entegre olmalıdır.
  4. Güvenlik altyapısı: Altyapı satın alacağınız şirketin sunucularında ve sistemlerinde herhangi bir güvenlik açığı veya sorunu olmamalıdır. Aksi durumda sanal mağazanızda yer alan tüm gizli bilgiler başkalarının eline geçebilir.
  5. Farklı yönetim modüllerine sahip olması: Sipariş takibi, iade modülü, kampanya modülü, hediye çeki modülü, e-mail ve sms üyelik modülü gibi zengin modül seçeneklerine sahip olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
  6. Site arama motoru (SEO) özelliği: Google, Yahoo gibi arama motorlarında sitenizde satışı yapılan ürünler ile ilgili arama yapıldığında sitenizin arama sonuçlarında ön sıralarda yer alması için sitenizin SEO uyumlu olması gerekir.
  7. Muhasebe ile entegrasyon: Kiralık e-ticaret altyapısı sunan firmalar, en çok kullanılan muhasebe ve stok programlarını sistemlerine entegre etmektedirler. Böylece ürünlere ilişkin stok ve fiyat bilgileri e-ticaret sitesinde anlık olarak güncellenebilmekte, site üzerinden verilen her sipariş otomatik olarak muhasebe programınızda işlenebilmekte ve otomatik faturalandırma yapılabilmektedir. Kullandığınız muhasebe programının sistem ile entegrasyonu olup olmadığını mutlaka sorun.
  8. Arayüzün teknik özellikleri: Site arayüzünün kolay kullanımı, ürün listeleme, ilgili ürünler, site içi arama, ödeme sürecinin kolay olması gibi birçok özellik dikkate alınmalıdır.
  9. İstatistik ve raporlama modülü: Satış miktarları, en çok satılan ürünler, üye sayısı vb. istatistiklerin kolayca raporlanabildiği bir modülün olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
  10. Teknik destek: Herhangi bir konuda yardım almak istediğinizde veya bir sorun ile karşılaştığınzda 7/24 saat doğrudan telefonla iletişim kurabileceğiniz bir firma seçiniz.

Kiralık e-ticaret paketi kullanmanın dezavantajları

Kiralık e-ticaret altyapısının avantajları yanında dezavantajları da var. Bu dezantajlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Kiralık e-ticaret paketleri, tasarım açısından klasik bir yapıya sahiptir.
  2. Kiralık e-ticaret sitesinin ihtiyaçlara uygun olarak özelleştirilmesi sınırlı düzeydedir. Ayrıca özelleştirme maliyetleri yüksektir.
  3. Kiralık e-ticaret altyapısının diğer yazılımlar ile entegrasyonu sınırlı düzeydedir.
  4. Kiralık e-ticaret sitelerinde, sayfasının en altında altyapı kiralayan şirketin ismi ve logosu vardır.
  5. Kiralık e-ticaret altyapısı kullanarak kurduğunuz e-ticaret sitesinin kapasitesi ve çerçevesi genişledikçe yani işiniz büyüdükçe kiralık e-ticaret altyapısının getirdiği sınırlamalar, işinizi geliştirmede sizi zorlayacaktır.

E-ticaret sitesi kurarak ürün ve hizmetlerinizi internet ortamında satmak istiyorsanız öncelikle bir fizibilite raporu hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.