Yatırım açısından Yalova ilinin ekonomik analizi
- Yalova, yüksek yaşam standartları, iyi yetişmiş insan kaynağı, planlı şehircilik, doğal kümelenme (süs bitkileri, gemi inşa sanayi, kimya), yeni pazar imkanları, elverişli toprak ve iklim koşulları ve ulaşılabilirlik gibi göz dolduran ekonomik kalkınmayı yukarıya çekecek önemli özelliklere sahiptir.
- İstanbul, Bursa ve İzmit gibi üç büyük metropolün kesişim noktasında bulunan Yalova, deniz, hava ve kara ulaşımda sahip olduğu çeşitlilik, geleceğe yön veren Körfez Geçiş Köprüsü gibi projeler ve stratejik konumu ile yatırımcıların dikkatini çekmektedir.
- Sağlık turizmi ve termal turizm, kongre turizmi, geleneksel turizm ve günübirlik turizm yatırımlarının yanı sıra; golf turizmi (Karlık Yaylası), yamaç paraşütü(Ihlamur Tepe), spor turizmi, avcılık ve balıkçılık, yaşlı turizmi – geriatri, wellness ve spa turizmi, kültür turizmi, tarih turizmi, sanat turizmi (geleneksel el sanatları), inanç turizmi, gastronomi turizmi, fotoğrafçılık – foto safari, doğa turizmi, botanik turizmi, yayla turizmine yönelik yatırımlar için Yalova yatırımcılarını bekleyen bir ildir.
- Yalova-Bursa devlet karayolunun batı kısmında kalan alanlarda sanayi yatırımlarına izin verilmemekle birlikte bu alan doğal güzelliklerinin yanında termal kaynakları da içerisinde bulundurması sebebiyle “Sağlık ve Kongre Turizmi” için çok cazip yatırım fırsatları sunmaktadır.
- Altınova ilçe sınırları içerisinde yapılanan tersaneler bölgesi ve yapılacak olan Körfez Geçişi Projesi sebebiyle Yalova’nın genişleme yönünün ağırlıklı olarak Kocaeli istikametine doğru olması ve Yalova-Bursa devlet karayolunun doğusunda bulunan alanlara kurulacak İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri içerisine sanayi yatırımları için potansiyel olduğu görülmektedir.
- Ülkemizin en büyük tarımsal araştırma enstitüsüne sahip olan il, orman varlığı ve buna bağlı olarak doğadan elde edilen organik, ıtri ve tıbbi tarımsal ürünlerin (Çam fıstığı, Defne, Ihlamur, Kestane, Mantar vb.) çeşitliliği konusunda da zengindir.
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK SEKTÖRÜ
- Fıstık işleme tesisi
- Süt işleme tesisi
- Entegre et işleme tesisi
- Kestane, ıhlamur ve defne işleme tesisi
- Bitkisel yağ işleme tesisi
- Bitkisel çay işleme tesisi
- Dondurulmuş gıda üretim tesisi
- Kivi, şeftali, armut, elma, kiraz, domates, salatalık ve fasulye gibi ürünlerin hammadde olarak kullanılacağı işlenip paketleneceği tesisler
- Organik ve iyi tarım uygulamaları
- Ürün işleme sınıflandırma ve paketleme tesisleri
- Zeytinyağı üretim tesisleri kurulması ve var olanlarda teknoloji yenileme yatırımları
- Alternatif ısıtmalı seralar (termal, su, rüzgar vs.)
- Salon ve süs bitkileri bahçe ve çevre düzenlemesinde kullanılan ağaçlar, soğanlı rizomlu süs bitkileri ve kesme çiçek yetiştiriciliği
- Yem üretim tesisleri
- Arıcılık ve bal üretimi
- Et ve süt besiciliği
- Et ve yumurta tavukçuluğu
- Mandıra işletmeciliği
ALTERNATİF ENERJİ
- Rüzgâr enerjisi yatırımları
- Jeotermal enerji yatırımları
TURİZM
- Otel, butik otel, motel ve konaklama tesisi yatırımları
- Termal ve sağlık turizmi yatırımları
- Kongre turizmi yatırımları
- Eko turizmi yatırımları
- Geleneksel ve kıyı turizmi yatırımları
- Günübirlik turizm yatırımları
HİZMET
- Hastane yatırımları
- Huzurevi yatırımları
- Öğrenci yurtları yatırımları
- Kültür ve sanat alanında yapılacak yatırımlar
- Soğuk hava deposu ile mevcut soğuk hava deposu teknolojilerinde yenileme yatırımları
EĞİTİM
- Okul öncesi eğitim yatırımları
- İlkokul ortaokul ve lise yatırımları
- Üniversite ve yüksekokul yatırımları ile özel üniversite yatırımları
- Mesleki ve teknik eğitim kurumlarına yönelik yatırımlar
- Yetişkin eğitimine yönelik yatırımlar
DİĞER SEKTÖRLER
- Gemi yan sanayi yatırımları