Makarna fabrikası yatırımı

Dünya makarna üretiminde üçüncü, kişi başına makarna tüketiminde ise dördüncü sırada yer alan Türkiye, İtalya'dan sonra en çok makarna ihraç eden ülkelerden biridir. TÜİK verilerine göre 2016 yılında toplam 1 milyon 509 bin tonluk makarna üretilmiş ve bu üretimin 833 bin tonu ihraç edilmiştir. Dış talebin oldukça yüksek olduğu ve makarna hammaddesi olan durum buğdayının temini açısından herhangi bir sıkıntının olmadığı makarna sektöründe bir makarna fabrikası kurarak iç ve dış piyasaya makarna satışı yapmak karlılık açısından cazip bir gıda yatırımı türüdür.

Ürünler

Günümüzde makarna yüzlerce şekil, renk ve büyüklükte üretilmektedir. Bir makarna fabrikasında üretilen makarnalar; genel olarak içeriğine ve şekline göre sınıflandırılabilir.

İçerik açısından sınfılandırıldığında aşağıdaki ürün çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  1. Sade makarna: İrmik ve su karışımında yapılan makarna türleri.
  2. Zenginleştirilmiş makarna:  Sebzeli makarnalar, Vitaminli makarnalar, Yumurtalı makarnalar, Sütlü makarnalar, Kepekli makarnalar vs.
  3. İçi dolu makarnalar (mantı türü): Peynirli, Sebzeli, Etli makarna vs.

Üretilen makarnaların şekilsel açıdan sınıflandırması aşağıdaki gibidir:

  1. Uzun Makarna: Çubuk, spagetti, spagettini, yassı spagetti, lazanya vb.
  2. Kesme Makarna: Tırtıl, burgu, kabuk, boncuk, erişte, fiyonk, kuskus, kalem, mantı vb.
  3. Şehriye: Tel şehriye, arpa şehriye, yıldız şehriye vb.

İçerik açısından hammadde öne çıkarken, biçim açısından ise üretim yöntemleri (kullanılan makine) öne çıkmaktadır.

Makarna üretiminde girdi ihtiyacı

Makarnanın temel hammaddesi (Triticium) durum buğdayının öğütülmesi ile elde edilen irmiktir. Asıl hammadde olan irmiğe, su ve çeşidine göre vitamin, mineral, katkı maddelerinin ilavesi ile makarna elde edilmektedir. İhtiyaç duyulan irmik, irmik fabrikalarından alınabileceği gibi makarna fabrikası ile birlikte irmik üretim hattı kurularak temin edilebilir. Makarna için hammadde temini konusunda bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Makarna üretiminde üretilen ürün çeşidine göre farklı yardımcı malzemeler kullanılmaktadır: Mineral maddeler, vitaminler, domates tozu ya da salça, ıspanak tozu, yumurta, et ve et ürünleri, süt tozu, kepek ve lif, baharat ve tat vericiler, protein ve diğer diğer katkı maddeleridir.

Paketleme malzemesi olarak baskılı naylon, mukavva kutu gibi ambalaj ürünleri kullanılmaktadır. Bu tür ürünler amabalaj üreten tesislerden kolaylıkla temin edilebilir.

Potansiyel müşteriler

Makarnayı nihai tüketiciye ulaştıran her satıcı potansiyel bir müşteridir. Bunlar; hipermarket, süpermarket, gıda toptancıları ve diğer satıcılara toptan olarak makarna satışı yapılabilir. Ayrıca toptan gıda alım satımı yurtiçindeki ve yurtdışındaki dış ticaret firmalar potansiyel  alıcılardır.

Makarna üretim tesisi için teknik altyapı

Bir makarna üretim tesisim kurulması ve işletilmesi için ihtiyaç duyulan makine ve ekipmanlar; Press ünitesi, ön kurutma ünitesi, elevatör, kurutma ünitesi, hammadde doplama siloları, paketleme ünitesi, kontrol panoları, ısı ünitesi  ve diğer makine ve ekipmalardır.

Makarna fabrikası kurma maliyeti

Makarna üretim tesisi yatırımında sabit yatırım unsurları içerisinde makine ve ekipman maliyeti en yüksek yatırım kalemidir. Ayrıca işletme binası yapımı ve arsa alım maliyetleri de sabit yatırım tutarı içerisinde önemli bir yekün tutmaktadır.

Makarna fabrikası için kuruluş yeri seçimi

Üretim tesisinin kurulacağı bölge ve lokasyon seçiminde birçok tekno-ekonomik faktör dikkate alınarak seçim yapılmaktadır. Bu faktörlerden bazıları; hammadde üretim tesislerine yakınlık, ihracat için uygun ulaşım durumu, pazara yakınlık, teknik personel temin durumu ve altyapı durumudur.

Makarna sektörüne ilişkin tespitler ve trendler

>> Rakamlar ile Türkiye makarna sektörü:

  • Üretim: 1 Milyon 450 Bin Ton,
  • Üretim Kapasitesi: 2 Milyon Ton,
  • İhracat: 850 Bin Ton,
  • İç Tüketim: 600 Bin Ton,
  • İşlem Hacmi: 1 Milyar Dolar,
  • İstihdam: 30 Bin,
  • İhracat Yapılan Ülke Sayısı: 152

Yatırım konusu ile ilgili haberler

>> Makarna üretim ve ihracatında tarihi rekor >>Haberin devamı...

>> Nuh’un Ankara Makarnası, Japonya’nın en büyük makarna üreticisi Nisshin Seifun Group ve bir başka Japon firması Marubeni firmaları ortaklık yaparak makarna üretimi amacıyla Nisshin Seifun Turkey şirketini kurdu.  Üç yıl içerisinde toplam 35.5 milyon dolar yatırım öngörülen makarna üretim tesisi Sincan 1. OSB’de 23 bin metrekarelik bir alana kurulacak. >>Haberin devamı...

Fizibilite çalışması

Yatırım öncesi hazırlanacak bir fizibilite çalışması ile yatırımın toplam maliyeti, yatırımın karlılığı, finansman maliyeti gibi yatırıma ilişkin piyasa, teknik ve finansal analizler detaylı bir şekilde yapılabilecek ve elde edilecek sonuçlar doğrultusunda yatırımın planlaması yapılabilecektir.

İhtiyaç duyulan fizibilite çalışmasının kapsamını görmek için ilgili sayfamızı ziyaret ediniz.